Gdzie produkuje się whisky?

Ludzie, którzy nie znają smaku whisky, często uważają, że jest to po prostu kolorowa wódka. Być może faktycznie tak jest, ale ciężko nazywać tak trunek, które jest naprawdę wyjątkowy. Smak konkretnej whisky zależy od miejsca jej powstania, a ponieważ można ją znaleźć w wielu zakątkach świata, to smaki mogą się między sobą naprawdę różnić. Mamy smaki znane i mniej znane, ale ponad wszystko bardziej lub mniej słodkie, bardziej lub mniej dębowe, lub smakujące czekoladą. Whisky to doskonała aranżacja zapachów i smaków w mocnej, konkretnej odsłonie.

Klasyka gatunku

Mówi się, że pierwsze prawdziwe whisky powstało w Szkocji, i potocznie nazywane jest właśnie szkocką. Jednakże trudno jest faktycznie sprawdzić, kto był w tym względzie pierwszy. Trunek produkowany w Ameryce jest na pewno delikatniejszy, a ten szkocki bardziej surowy i wyrazisty. Prawdziwi koneserzy po samym zapachu określą, skąd pochodzi ten szlachetny, brązowy płyn. Dymna nuta z aromatem jodły doskonale skieruje nasze zmysły ku szkockim wzgórzom, a delikatne czekoladowe przebicia sprawią, że możemy myśleć o burbonach. Zanurzenie się w świecie tych trunków jest prawdziwą przyjemnością.

Powstawanie whisky

Mówi się, że najlepsze warunki dla pierwszego etapu powstawania tytułowego trunku jest Szkocja ze względu na sprzyjający klimat i brak przymusu stosowania pestycydów. Oczywiście jest to temat sporny, nie można jednak regionom Szkocji odmówić wyjątkowych warunków, dzięki którym whisky jest naprawdę charakterystyczna i wyrazista. Przyjemny, dymny aromat z nutami ziemi doskonale opisuje taką właśnie whisky. Warto próbować trunków z najwyższej półki.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*